Het roken

Roken heeft een verslavende werking op lichaam en geest. Er is steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. De behoefte aan de nicotine in een sigaret neemt toe en er treden ontwenningsverschijnselen op wanneer u stopt. Daarnaast brengt roken vele gezondheidsrisico’s met zich mee voor u en uw directe omgeving.

Gezinsleden die niet roken (mee-rokers) hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en longkanker. Vaak hebben ze ook klachten als hoofdpijn, prikkende ogen, luchtwegklachten en oorontsteking. Rokers hebben o.a. een (verhoogd) risico op het krijgen van verschillende soorten kanker, op hart- en vaatziekten en op longziekten.

Behandeling met medicijnen

Medicijnen of nicotinevervangers kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Deze medicatie heeft vooral zin als er tien of meer sigaretten per dag worden gerookt. Vaak begint u met nicotinevervangers, omdat deze de minste kans op bijwerkingen hebben. Soms werken nicotinevervangers echter niet genoeg en kan andere medicatie worden voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen, waarbij de kans op bijwerkingen bestaat. Welk medicijn het beste past, hangt af van de situatie. Dergelijke medicatie word altijd voorgeschreven door de huisartsenpraktijk.

leefstijlcoach

Het veranderen van de leefstijl is voor veel mensen moeilijk. Het vraagt om aanpassingen in je gewoonten en die blijken vaak lastig te breken. Zelfmanagement speelt dan ook een zeer belangrijke rol bij leefstijlverandering. Door persoonlijke begeleiding ondersteunen we jou bij het opstarten, maar jij moet de verandering zelf volhouden. Jou eigen motivatie en inzet zijn dan ook de sleutel tot succes. De leefstijlcoach kan jou helpen met het versterken van deze eigen motivatie.

Vanaf de eerste stop-dag

  • Gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Zo wordt je niet steeds herinnerd aan het roken.
  • Stop vanaf de stop-dag helemaal. Neem niet af en toe een sigaret, ook niet één trekje.
  • Vertel mensen die jou kunnen steunen dat je gestopt bent. Of vraag iemand in uw omgeving om te steunen.
  • Beloon jezelf. Bedenk wat een beloning is en wanneer je die verdient. Dan houd je het stoppen beter vol. Wees niet te streng voor jezelf. Na een week niet roken heb je al geld bespaard. Koop hiervan iets leuks als beloning.
  • Probeer niet te gaan eten als je zin hebt in een sigaret. Of neem dan alleen een druivensuiker. Dit neemt de ergste trek weg.
  • Ga bewegen. Dat zorgt voor afleiding en voor minder stress. En je komt minder snel aan. Door te bewegen kan de zin in een sigaret minder worden. Ook kunnen de ontwenningsverschijnselen verminderen.
  • Ontbijt elke dag. Dit voorkomt dat je later op de dag gaat snoepen.
  • Bedenk vooraf wat je zelf kunt doen bij stress. Bijvoorbeeld: lezen of een wandeling maken. Of iemand bellen die weet dat je gestopt bent.

Er vind een intakegesprek plaatst van 90 minuten. Eerst wordt in kaart gebracht hoe de ‘BRAVO’ situatie van de klant is (Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) en hoe de klant zijn eigen gezondheid ervaart. De leefstijlcoach kijkt samen met u in dit intake gesprek naar de mogelijkheden en er word een behandelplan opgesteld.

Interesse in de combinatie van re-integratie en leefstijl coaching? U kunt zich via het aanmeldingsformulier aanmelden of vrijblijvend contact op nemen.

Contact

Pitom oefentherapie lijfstijl en slaap coaching

Maak vandaag nog een afspraak of neem vrijblijvend contact op bij eventuele vragen over onze dienst.

Onze praktijk

Johanna Naberstraat 77G
1825 LB, Alkmaar

Openingstijden

Maandag 08:30 – 18:00
Dinsdag 08:30 – 18:00
Woensdag 09:30 – 21:00
Donderdag 08:30 – 18:00
Vrijdag 08:30 – 18:00
Zaterdag en zondag Gesloten

Beoordeling

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandPitom Oefentherapie is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Tel: 072-5620161

Contact